Baltic Waterdrive

Baltic Waterdrive - SEGES Projektsitet

Formål: Baltic Waterdrive vil gennem international vidensdeling være med til at øge det lokale samarbejde om løsninger til en målrettet vandmiljøindsats, der går hånd i hånd med effektiv landbrugsproduktion. Målet er en mere effektiv miljøindsats til gavn for vandmiljø og natur. Dette gøres ved at styrke miljørådgiveres rolle i samarbejdet mellem lokale landboforeninger, myndigheder og landbrugsbedrifter. Baltic Waterdrive vil igennem et netværk af aktører i Østersøregionen bidrage til en mere effektiv miljøindsats til gavn for vandmiljø og natur. Dette vil optimere landmandens forvaltning af egne vandressourcer og øko-systemer og dermed også optimere udbytte og indtjening.

Projektet har fokus på at implementere godkendte og kommende drænvirkemidler, vådområde- og lavbundsprojekter i 1-2 oplande gennem involvering af lodsejerne i lokalområdet. I WP1 foretages løbende projektafrapportering og projektadministration. I WP2 er der fokus på samarbejde mellem lodsejere, landbrugsrådgivningen, landboforeninger, kommuner og myndigheder med hovedfokus på vandmiljø. Der foretages individuelle bedriftsbesøg, gennemføres workshops i fokusgrupper og afholdes følgegruppemøder. Websiden The Participartory toolbox på LandbrugsInfo vil blive udviklet med erfaringer, succeshistorier, fokusgruppemøder og case-områder i ind- og udland. I WP3 vil der i samarbejde med projektpartnere være fokus udveksling af viden om miljøvirkemidler at sikre at viden kommunikeres ud internationalt.

Effekter: I Baltic Waterdrive vurderes der, hvor mange vådområder og drænvirkemidler der potentielt kan etableres i 1-2 ID15 oplande. Baltic Waterdrive arbejder med fokus på den brede vandforvaltning, samarbejde og involvering af alle parter i vandforvaltningen. Indikatorerne der måles på er antal bedriftsbesøg, lodsejernes accept og antallet af ansøgninger til minivådområder, vådområde- og lavbundsprojekter.

Forberedelse til opsætning af katalog om oplandskonsulenter i hele Østersøregionen.
Møde med case area lederere om implementerings- og investeringsplaner i BSR 10. og 11. December 2020.
Praktisk implementering af miljøtiltag og investringer.
Fælles møde i projekterne EFFECT og Waterdrive med udvalgte lodsejere i oplandet til Odense Fjord. Mødet blev begrænset af Corona restriktioner.
Invitation til Partnermøde i Jelgava, Letland 10-12. Februar 2020.
Fysisks gennemgang af miljøtiltag i 2 ID 15 oplande.
Mødet som hovedsageligt omhandlede WP4 i Polen blev aflyst på grund af Covid-19 situationen.
Møde med case area ledere om lederskabsmanual, participatory toolbox og new services i BSR. Indførsel af oplandskonsulenter i hele regionen.
Møde med case area ledere om implementerings- og investeringsplaner i BSR. Test af lederskabsmanual med ledere.
SEGES har siden foråret 2019 været en del af et tæt miljøsamarbejde med landene rundt om Østersøen. Samarbejdet er foregået under projekttitlen Waterdrive.
Kort møde om fremdrift i AP2.
Detaljeret program vedrørende Partnermøde i Jelgava, Letland 10-12. Februar 2020.
Præsentation af Frank Bondgaard, SEGES til Partnermøde i Jelgava, Letland 10 - 12. Februar 2020.
Præsentation af Flemming Gertz, SEGES og Magnus Ljung, SLU til Partnermøde i Jelgava, Letland 10 - 12. Februar 2020.
Præsentation af Anne Sloth, Velas til Partnermøde i Jelgava, Letland 10.- 12. Februar 2020.
Præsentation af Janusz Dabrowski til Partnermøde i Jelgava, Letland 10-12. Februar 2020.
Præsentation anvendt til 3. fokusgruppemøde i Waterdrive.
Introduktions-præsentation på Partnermøde på MS Teams den 17. juni 2020.
Præsentation fra Partnermøde på MS Teams den 17. juni 2020.
I alt 3.000 hektar udført på Fyn i opland til Odense Fjord i Danmark.
Program og præsentationer på Seminar om implementerings- og investeringsplaner i Østersøområdet i 9 udvalgte demonstrationsområder.
Studietur i Waterdrive blev aflyst på grund af for få tilmeldte.
Støtte samfund og myndigheder i landdistrikterne med smarte metoder og værktøjer til fysisk planlægning af vand.
Støtte til landmænd, vandrådgivere og myndigheder i optimering af placering og udvælgelse af miljøtiltag.
Møde med arbejdspakke 4 om tilpasning af politikker og finansiering.
Møde med arbejdspakke 4 om tilpasning af politikker og finansiering. Danmarks forslag til implementering af ECO-system services i den nye CAP.
Fremskridt med udviklingen af CAP2021-2027-strategien i BSR og Waterdrives muligheder for at bidrage samt de forskellige Østersølandes tilgang til selve reformen.
Møde i WP4 om den nye CAP reform og eco-system services eller resultatbaserede miljøvenlige landbrugsforanstaltninger med udgangspunkt.
Foreløbelige konklusioner efter 2 års arbejde i Waterdrive demonstrationsområdet opsamlet til arbejdspakke 4.

© 2021 - SEGES Projektsitet